Veelgestelde vragen

Hoe om te gaan met uw pup.
Kijk hier als uw vraag erbij staat.
Laat hier een bericht achter.
Wandelen met de hond.

Veel gestelde vragen

 

Waarom eet mijn hond poep?

Veel honden hebben de gewoonte om poep te eten, ook wel coprofagie genoemd. Er zijn verschillende oorzaken waarom honden dit gaan doen en in de meeste gevallen gaat het om aangeleerd gedrag.

Voor een teef met pups is coprofagie normaal gedrag. Tot de pups ongeveer een week of 5 zijn houdt ze zo het nest schoon. Pups die te vroeg bij de moederhond weggehaald zijn vertonen dit gedrag soms omdat ze het geïmiteerd hebben van hun moeder. Ook tijdens de zindelijkheidstraining is het voor de nieuwe eigenaar nog erg zinvol de ontlasting op te ruimen als de pup even niet kijkt om kopieer gedrag te voorkomen. Dat geldt ook als de pup buiten zijn ontlasting heeft gedaan.


Soms gaan honden door gebrek aan aandacht poep eten. Puur omdat de baas daar aandacht aan besteed, en negatieve aandacht is vaak beter dan geen aandacht. Dan is het belangrijk om het eten van poep te negeren zodat het voor de hond minder of niet interessant is.

Tijdens de cursus komt de oefening " NO" aan de orde. Tijdens deze oefening leert de hond "voer" op straat te negeren door een alternatief aan te bieden

 

Mijn hond is niet zindelijk?

Honden zijn van nature zindelijk, dat wil zeggen, dat ze hun slaapplaats en naaste omgeving niet bevuilen als het anders kan. Als de pups ongeveer 3 weken zijn beginnen ze wiebelend een weg te vinden naar een plaatsje buiten het nest om hun behoefte te doen. Bij een goede fokker is het slaapgedeelte en het gedeelte waar de pup de behoefte kan doen gescheiden. Vaak liggen er kranten zodat de plek makkelijk schoon gemaakt kan worden. Als de pup ouder wordt gaat hij steeds verder van de slaapplaats vandaan om zijn behoefte te doen.

Zindelijkheidstraining bij pups is vaak een kwestie van geduld en goed opletten. Bij de meeste pups kun je aan zien komen dat hij moet plassen. Neem hem altijd even mee naar buiten na ieder spelletje, na ieder slaapje en na het eten.

Lees meer >>

 

Hoe leert mijn hond?

De hond leert van zowel klassieke als operante conditionering. Klassieke conditionering wordt ook wel signaalleren genoemd. De hond hoort de koelkastdeur en begint al te kwijlen omdat hij weet dat zijn eten eraan komt, Operante conditionering houdt in dat de hond verband legt tussen zijn eigen gedrag en het gevolg daarvan. Gedrag met een positief gevolg ( beloning ) zal zich herhalen. Gedrag zonder gevolg zal uitdoven.

 

Mijn hond trekt aan de riem tijdens het wandelen.:

Trekken aan de riem is zelfbelonend gedrag. De hond trekt omdat hij ergens naartoe wil en wij als baas volgen. Dit gedrag moet bij voorkeur niet aangeleerd worden maar vaak is het dan al te laat. Bij pups gaan we, zodra de hond fysiek druk op de hals voelt ( de lijn staat strak ) acuut stil staan. Zo leert de hond dat trekken aan de riem averechts werkt en zal het gedrag uitdoven. De wandeling duurt wel langer, je komt minder ver maar door dit consequent uit te oefenen kun je later zonder armblessures met je hond wandelen.