Socialisatie

Hoe om te gaan met uw pup.
Kijk hier als uw vraag erbij staat.
Laat hier een bericht achter.
Wandelen met de hond.

Zindelijkheid

Buiten plassen is leuk

Vooral na een droge nacht ( of enkele uren vroeg in de ochtend ) moet de pup naar buiten. Terwijl de pup buiten eerst even rustig snuffelt zeg je ‘vooruit plassen’. Binnen een paar seconden zal hij zijn behoefte doen. Niet omdat jij het zegt, maar omdat hij toch al nodig moest. Zo voeg je het woord bij de daad. Dat kan later nog wel eens erg goed van pas komen. Veel bazen hebben de neiging om met de hond te gaan wandelen totdat hij gaat plassen. Zodra de plas gedaan is keert de baas om en gaat huiswaarts. Als je dit regelmatig doet leert de pup dat hij het beter even op kan houden zodat de wandeling langer duurt. Immers, plassen betekent.. einde pret. Als de pup voldoende controle over zijn blaas heeft gekregen, komt het zover dat de pup buiten helemaal niet meer plast. Wanneer de baas het na een lange wandeling uiteindelijk opgeeft en naar huis gaat, plast de pup zodra hij thuis is. 
Vaak werkt het beter om met de pup naar buiten te gaan naar een plaats waar hij moet plassen. Prijs hem dan uitbundig met wat lekkers of door met hem te gaan spelen en ga daarna pas met de pup wandelen. Zo, eerst even snel plassen en daarna gaan de baas en ik iets leuks doen. 
Zo zorg je ervoor dat buiten plassen leuk is. 
Een bench is een handig hulpmiddel. Zeker voor de nacht. Bij veel honden werkt dat fantastisch omdat de hond zijn eigen nest niet wil bevuilen. Denk er om dat de hond geleidelijk aan de bench moet wennen (zie ook het artikel benchtraining).

 

oeps....een ongelukje


Het kan natuurlijk voorkomen dat je met je voeten in iets nats gaat staan... Het kwaad is dan geschied. Sommige mensen denken dat hun hond wel degelijk weet dat hij kort daarvoor iets ‘stouts’ heeft gedaan, omdat de hond zich dan zo 'schuldig' gedraagt. Dit is niet het geval, maar ontstaat als volgt. Stel dat je even de kamer uit was, je komt binnen en ziet dat de hond een plasje op het kleed gedaan heeft. Je moppert op de hond, misschien sleep je hem zelfs naar de plaats van het 'ongeval' toe. Helaas begrijpt de hond daar helemaal niets van. Het enige dat de hond hiervan heeft geleerd, is dat de baas opeens zomaar boos kan worden. Daarom zal de hond zich een volgende keer onzeker en deemoedig gedragen. Dit betekent dat hij een lage houding aanneemt, en misschien snel weg kruipt naar een veiliger plekje. Meestal heeft het feit of de hond deze keer wel of niet weer een plasje op het kleed had gedaan met zijn 'schuldige' gedrag helemaal niets te maken! 
Sommige honden leren na verloop van tijd wél verband te leggen tussen de boosheid van het baasje en de aanwezigheid van een plasje of ontlasting. Echter: deze honden leren dan weliswaar dat de baas boos wordt wanneer er een plas op het kleed ligt (daarom gedraagt de hond zich in die situatie onzeker / onderdanig), maar ze leren níet hoe ze de situatie kunnen voorkómen. Het binnen plassen wordt op die manier dus niet minder; het enige dat wordt bereikt is een onzekere / wantrouwende houding van de hond ten opzichte van de baas (in bepaalde situaties). Ook is de kans reëel dat het binnen plassen/poepen zelfs toeneemt, omdat de hond onzeker en gestresst is. Onzekerheid/stress leidt tot ‘aandrang’; ook mensen kennen dit verschijnsel!
Een reden om een pup in het kader van zindelijkheidstraining nooit te straffen: het gevaar bestaat dat de hond (onbedoeld ) wordt geleerd dat de baas kwaad wordt wanneer hij in aanwezigheid van de baas plast of poept. Wanneer dit ‘misverstand’ eenmaal ontstaan is, zal de hond ook buiten niet meer willen plassen en poepen, omdat hij een correctie verwacht. De hond zal dan alleen nog ‘stiekem’ (binnen) plassen op momenten dat de baas niet aanwezig is of niet kijkt. Je kunt je voorstellen dat deze situatie – eenmaal ontstaan – heel problematisch is. Bovendien heeft het sowieso iets oneerlijks een hond te straffen voor iets, waarvan hij nog niet kan weten dat het niet mag. Menselijke baby's en peuters worden immers ook niet gestraft voor hun onzindelijkheid!
Beloon de pup op het moment dat hij op een gewenste plaats plast of zich ontlast (beloon wanneer de hond nét klaar is, omdat hij wanneer u eerder beloont het plassen / ontlasten misschien zal afbreken om direct zijn beloning te komen halen!).
De tijd die een pup nodig heeft om zindelijk te worden is per hond verschillend. Bij de ene pup is het zo voor elkaar terwijl het bij de ander wat langer duurt.


Niet al het binnen-plassen komt voort uit onvoldoende zindelijkheidstraining!